Лабораторія біоіндикації та хемосистематики

Основні напрямки наукових досліджень сконцентровані на питаннях біоіндикації та фітогеохімічного моніторингу забруднення атмосферного повітря важкими металами, моніторингу тропосферного (приземного) озону та вивченні його потенціальної фітотоксичності, а також хемосистематичні та популяційні дослідження за допомогою молекулярно-генетичних маркерів.

Запропонована оригінальна фітогеохімічна методика кількісного визначення атмосферного забруднення урбанізованих територій важкими металами та оригінальний метод кількісної фітогеохімічної індикації на ландшафтній основі.

В рамках міжнародної програми по рослинності (ICP Vegetation) з 1995 року лабораторія виконує моніторинг по картуванню випадання важких металів з атмосферного повітря в Європі.

При підтримці колег з Служби лісів Департаменту сільського господарства США (USDA Forist Service) організована єдина в Україні моніторингова станція (на території Ботанічного саду) по вивченню тропосферного (приземного) озону.

Вперше до “Червоної книги України” включено 27 видів макролишайників, які підлягають охороні як найбільш вразливі.


Чи Вам відомо що?

До складу НБС ім. М.М.Гришка, як науковий підрозділ, входить Центр колективного користування приладами «ВЕРХ». Центр надає науковцям можливості проводити дослідження на сучасному рівні, а саме методом високоефективної рідинної хроматографії.

Цікаво? Йдемо далі!