Новини

Понедельник
30.01.2023

«Фантастичні звірі» з картин Марії Примаченко з’явились у Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка НАН України

«Казкові тварини» зійшли з унікальних картин відомої української народної художниці Марії Примаченко, яка творила в жанрі «наївного мистецтва». Вона авторка понад 800 картин, її ім’я внесено до Всесвітньої енциклопедії мистецтва, а 2009 рік ЮНЕСКО оголошувала роком Марії Примаченко.

До дня народження геніальної мисткині (12 січня) у Національному ботанічному саду імені М.М. Гришка НАН України «оселились» її «Фантастичні звірі» (3D-моделі).

Для прогулянки в ботанічному саду з казковими звірами необхідно за допомогою смартфону просканувати QR-коди на інформаційних табличках, розміщених у центральній частині партеру.

Казкові тварини – зокрема крилатий кінь, диво-птах і рожевий лев із синьою гривою – з’явились у Саду завдяки підтримці «Києва Цифрового».

У межах презентації нового туристично-культурного хабу Києва за підтримки керівника цифрової трансформації Києва (CDTO), заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Оленича було реалізовано проєкт у форматі AR (доповненої реальності) та 3D-моделей важливих для Києва постатей, серед яких і згадані герої робіт Марії Примаченко.

Від Київської міської державної адміністрації проєкт координувала Олена Чернега (кураторка проєкту цифровізації за напрямами туризму, культури, спорту в Києві), від Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України – заступник директора з наукової роботи доктор с.-г. наук, професор Джамал Рахметов.



 

Читай також

Восресенье
29.01.2023
Школа садівника