Новини

Понедельник
06.02.2006

Хіт сезону - квітучі азалії та камелії

Експозиція квітуючих азалій та камелій безперечно є найпривабливішим місцем ботанічного саду. Побувати в оранжерейному комплексі в період масового цвітіння - це як побувати в Едемі.

Загальна площа експозиції складає 424 м². В експозиції можна побачити різноманіття сортів азалії індійської (Azalea indica L.) та камелії японської Camellia japonica L.).

Азалія індійська (Azalea indica L.) – це вічнозелена, деревна, високодекоративна рослина, яка відноситься до родини Вересових (Ericaceae L.). Азалія індійська є результатом схрещування різних видів рододендронів: індійського, Сімса та інших. Сорти азалії дуже гарні, відрізняються густим цвітінням, різні за формою, кольором, ступенем махровості квіток. Колір варіює від чисто-білого, рожевого, бузкового, помаранчевого, червоного до темно-фіолетового. В колекції ботанічного саду збереглись рослини 25 старих німецьких сортів селекції 20-30 років минулого століття («Professor Walters», «Paul Schaeme», «Adventsglocken», «Concinna», «Apollo», «Celestina»), а також 29 сортів та гібридів, що були створені в Центральному ботанічному саду в 60-70-их роках. В 2001 році 5 сортів азалії індійської, отримані в НБС, було занесено до реєстру сортів України (‘Киевский Вальс’, ‘Аленький Цветочек’, ‘Героям Войны’, ‘Огонек’, ‘Сузір”я’).

В експозиції представлено біля 30 сортів і форм азалії з різноманітним забарвлення і формою квіток. Кожний сорт азалії цвіте понад два місяці.

Камелія представлена сортами камелії японської (Camellia japonica L.), яка відноситься до родини Чайних (Theaceae D.Don.). Камелії – це невеликі дерева або кущі, дуже декоративні завдяки своїй вічнозеленій кроні. Родом вони зі Східної Азії. Камелії відрізняються гарним, блискучим, темно-зеленим листям і великими, чудовими квітками білого, рожевого та червоного забарвлення. Цвітуть камелії взимку або рано на весні. Цвітіння однієї квітки у камелії японської може тривати від 4-5 до 20 діб, залежно від сорту та умов середовища. Цвітіння однієї рослини триває 1,5-3 місяця залежно від сорту.

В експозиції представлено біля 15 видів та сортів камелії.

 

Читай також