Новини

Суббота
10.06.2006

Колекції квітково-декоративних рослин та монокультурні сади НБС отримали статус національного надбання країни

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 травня 2006 р. № 299-р до наукових об’єктів, що становлять національне надбання віднесено колекції квітково-декоративних рослин та монокультурні сади, а саме: колекцію піонів, Розарій та Сад бузків.

Колекція півонії у НБС представлена 9 видами та 565 сортами і є найбільшою в Україні та однією з найбагатших серед країн ближнього зарубіжжя та Східної Європи. Серед сортів, що складають колекцію, наявні всі існуючі на сьогодні садові групи як в історичному плані, так і на рівні найсучасніших досягнень світової селекції. Колекція служить базою для проведення різнопланових наукових досліджень та еталоном, на фоні якого проходить державне сортовипробування півонії. На основі цієї колекції у НБС створено 27 власних сортів.

Колекція бузків Національного ботанічного саду складає 21 вид (з 28 існуючих в природі), близько 90 сортів та більше ніж 90 декоративних гібридів селекції НБС. Загальна кількість кущів сірінгарію становить близько 1500.

Селекційну роботу з бузками розпочали розпочали в 1957 році, результатами якої нині є сорти: Богдан Хмельницький, Тарас Бульба, Вогні Донбасу, Полтава, Рожева хмара (автор Л.І. Рубцов), Леся Українка та 8 високодекоративних спонтаних гібридів, які згодом набудуть статусу сорту (автор В.К.Горб).

Розарій НБС закладено в 1948 році, він є найбільшим в Україні Загальна площа експозиційної діляник складає 3,5 га та розсадника – 0,5 га. В експозиції представлено 23 види шипшини та 150 сортів найбільш перспективних садових груп троянд: чайно-гібридних, витких, ґрунтопокривних, флорибунда, мініатюрних, паркових, грндіфлора, поліанта.

 

Читай також

Архів новин
ботанічного саду