Новини

Пятница
10.06.2011

Зелена алея ООН

У Національному ботанічному саду ім. М.М.Гришка до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища відбулася акція з висадки 50-ти деревовидних півоній «Зелена алея ООН». Захід пройшов у рамках Всесвітньої ініціативи ООН з висадження дерев «Садимо для планети: Кампанія «Мільярд дерев».

Ідея цього проекту народилася в української молоді – учасників Всеукраїнського культурно-освітнього проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді» (Україна 2011) World Heritage in Young Hands*, що ініційований Фондом Влади Прокаєвої «Обдаровані діти – майбутнє Україні» за підтримки Міністерства культури України та у співробітництві з Національною комісією України у справах ЮНЕСКО. Юнаки й дівчата, що пройшли програму занять, присвячену національним культурним та природним надбанням, перлинам зодчества, українській культурі та мистецтву, так перейнялися ідеєю відтворення та збереження прекрасного, що звернулися до організаторів програми з ідеєю самим долучитися до процесу творення. Згодом було вирішено приєднатися до Всесвітньої ініціативи з посадки дерев «Садимо для планети: Кампанія «Мільярд дерев», що реалізується з 2006-го року Організацією Об’єднаних Націй (ООН) по захисту навколишнього середовища – ЮНЕП. Ця організація робить чимало зусиль для збереження природи планети. Зокрема, тільки у рамках цієї кампанії представники організації та усі небайдужі висадили понад 11 мільярдів дерев по всьому світові.

Існує народне прислів’я - «людина не даремно прожила життя, якщо посадила хоча б одне дерево». Долучитися до озеленення планети та посадити свою прекрасну деревовидну півонію пришли відомі люди – Ольга Сумська, Віталій Борисюк, Олександра Кужель, Айна Гассе, Діана Дорожкіна, Костянтин Грубич, Світлана Леонтьєва, Олег Пінчук, В’ячеслав Дюденко, Євгенія Гапчинська, Антоніна Матвіенко й інші, також, звичайно, автори ідеї – учасники Всеукраїнського культурно-освітнього проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді» (Україна 2011) World Heritage in Young Hands. Отже, завдяки акції «Зелена алея ООН» у Національному ботанічному саду ім. М.М.Гришка висаджені 20-ть нових рідкісних видів деревовидних півоній, що відбиралися досвідченими садівниками та завозилися зі всього світу.

* Проект World Heritage in Young Hands був розроблений у 1994 році Центром Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і мережею проекту асоційованих шкіл ЮНЕСКО (ASPnet). Його мета: розвиток інноваційних освітніх підходів для охорони та збереження об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Проект успішно реалізований у більш ніж 120 країнах світу. В Україні він втілюється у життя вперше. Ця програма спрямована на отримання молоддю ґрунтовних знань про Національну та Всесвітню культурну та природну спадщину, а також формування свідомого ставлення до збереження її матеріальних об’єктів і традиційної культури та фольклору. У свою чергу, це наближає нас до досягнення високої та напрочуд значимої мети – виховання культурної, вдумливої та небайдужої до світових цінностей молоді.

 

Читай також