Новини

Понедельник
15.05.2006

Про БУЗОК розповідає В.К. Горб, к.б.н, старший науковий співробітник Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка

З кожним роком попит на різні види і сорти бузків зростає. І це закономірно, адже в цих чагарникових рослинах зібралося три дуже важливі декоративно-естетичні особливості: рясне цвітіння, широка гама кольорів та їх неповторний аромат.

Підкуповує і те, що бузкі володіють широкою екологічною пластичністю і доброю стійкістю до несприятливих факторів зовнішнього середовища . Вони засухостійкі, не пошкоджуються навіть при 35-градусних морозах.

Бузкі, як і їх найближчі родичі - ясени, маслини, форзиції відносяться до сімейства маслиних.

У природній флорі світу зростає 28 видів бузків. Практично усі вони є представниками гірської рослинності. Зустрічаються в долинах гірських рік, на узліссях лісів, у зарослях і навіть на кам'янистих розсипах. Бузкі поширені на європейському та азіатському континентах. У Європі зустрічається тільки два види бузків: угорська і звичайна. Перша зростає в Карпатах та є єдиним видом бузків, що природно виростає на території України. Вона занесена в Червону книгу України, оскільки збереглася на невеликих ізольованих ділянках гір. Бузок звичайний, який нині в Україні зустрічається повсюдно, родом з Балканських гір, де займає велику територію. Всі інші види, а їх 26, є представниками азіатської флори (Гімалаї, Далекий Схід, Китай, Корея, Японія).

З історії бузків

З давніх часів в Україні культивували бузок угорський , в основному в зонах Прикарпаття, Карпат і Закарпаття. Його використовували для облагороджування території монастирів, церков і присадибних ділянок .

Бузок звичайний вперше в Україну завезли в Кременецький ботанічний сад (Тернопільщина) на початку XVІІІ ст. Володіючи високими декоративними якостями і такою ж високою репродуктивною здатністю (легко розмножувався насіннями, поростю, діленням куща, а пізніше - і щепленнями), він досить швидко поширився по всій Україні: спочатку по садибах багатих таі заможних, а пізніше - бідніших людей.

Завдяки народній селекції були відібрані і поширені біло- і червоноквіткові декоративні форми. І середині XІ ст. почався новий етап, що продовжується і донині, - етап ціленаправленої селекційної роботи, спочатку з бузком звичайним, а потім і з іншими його видами.

Багатство сортів

Зараз світова колекція нараховує більш 1000 сортів бузку звичайного із широкою гамою кольорів квіток - від сніжно-білих до блакитних, темно-червоних і темно-фіолетових. Отримано багато сортів з напівмахровими ( в одній квітці 6-10 пелюстків), махровими (12-20 пелюстків) і густо махровими (більш 20 пелюстків) квітками. Виведено низькорослі (Тараса Бульба), середньорослі (більшість сортів), високорослі (Богдан Хмельницький, Маршал Фош, Берье), раньоквітуючі (Неккер), середньоквітуючі (більшість сортів) і пізньоквітуючі сорти (Тарас Бульба, Леся Українка, Принцеса Клементина й ін.)

У ботанічних садах, дендрозаповідниках і деяких розплідниках України, крім угорського та звичайного культивують ще 18 видів бузків. Загальна кількість різновидів перевищує 500 найменувань. Серед них є раньо,-середньо- і пізньоквітуючі. В умовах Києва пору цвітіння відкриває міжвидовий гібрид -бузок різнолистний та бузок пухнатий (кінець другої -початок третьої декад квітня), завершує - бузок амурський пекінський (перша та друга декади червня). Проміжок між ними заповнюють інші сорти і види бузків. Отже, при вмілому підборі загальний період цвітіння бузків складе 2-2,5 місяці.

 

Читай також