Новини

Вторник
15.08.2023

Звернення колективу Національного ботанічного саду імені Миколи Гришка до Киян!

Дорогі кияни! Всіх, хто знає нас, цінує зелену перлину Києва й усвідомлює перспективи екологічного благополуччя міста просимо долучитися до захисту кожного клаптика території Саду від бюрократичного свавілля та дрібного чиновного інтересу.

Коротко про проблему. Нині територія Саду з усіма природними ресурсами становить 129,8607 га й вилучена з господарського використання земель Києва. Після звільнення нашого міста від фашистів, вже в березні 1944 року Уряд України прийняв постанову "Про відновлення будівництва і наукової роботи Центрального республіканського ботанічного саду АН УРСР в м. Києві", а площу, відведену під Сад, було збільшено майже до 200 га. У 1982 році по периметру НБС була облаштована капітальна залізна огорожа, яка довгі роки ні в кого не викликала жодних заперечень. І лише в 2022 році, під час воєнного стану в країні, керівництво Комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Печерського району м. Києва вирішило, що загорожа Саду стоїть не там та ускладнює їх господарювання.

Нинішнє керівництво комунального підприємства заявляє претензії на 0,3483 га і вимагає перенесення загорожі. Як на підставу своїх вимог посилається на рішення Київської міської ради від 23 жовтня 2003 р. № 122/995 «Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею», яким підприємству у постійне користування надано земельну ділянку площею 0,72 га для будівництва, експлуатації та обслуговування бази підприємства на вул. Залізничне шосе, 61 у Печерському районі м. Києва.

Зауважимо, що даним рішенням комунальному підприємству було надано право користування частиною території Ботанічного саду площею 0,3483 га за відсутності рішення Президента України про зміну меж Саду та погодження Верховної Ради України на вилучення земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, як того вимагають положення ст.ст. 53, 54 Закону України "Про природно-заповідний фонд України" та ч. 2 ст. 150 Земельного кодексу України.

Для чого такі "передислокації" території Національного ботанічного саду?! Хіба не разом треба працювати над збереженням та розширенням зеленої мережі Києва, здатної забезпечити його екологічну стабільність, сталий розвиток, оздоровлення життєвого простору киян!?

Додатково. Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка є державною, бюджетною, неприбутковою науково-дослідною установою Національної академії наук України, що створена згідно з постановою Ради Народних комісарів УСРР від 22 вересня 1935 р. № 1220 та відповідно до постанови Президії АН УРСР від 7 грудня 1967 р. № 314 затверджена у правах науково-дослідного інституту. Указом Президента України від 6 жовтня 1999 року № 1286 ботанічному саду надано статус національного.

НБС входить до складу природно-заповідного фонду відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» і охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Згідно зі статтею 150 Земельного кодексу України земля ботанічного саду належить до особливо цінних земель.

Для забезпечення необхідного режиму охорони природних і штучно створених рослинних комплексів і ландшафтів НБС та запобігання негативному впливу господарської діяльності і техногенного навантаження постановою Верховної Ради України «Про невідкладні заходи зі збереження територіальної цілісності Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України» від 13.01.2009 р. № 850-VI парламент України постановив встановити по периметру земельної ділянки НБС НАН України охоронну зону не менше 200 метрів від її меж.

На виконання Плану заходів щодо встановлення по периметру земельної ділянки НБС охоронної зони проведено обстеження ландшафтів та господарської діяльності цієї та прилеглої території. В межах своєї компетенції, співробітниками Саду опрацьовані рекомендації з режиму охоронної зони, ведення господарської діяльності на ній та рекомендовано встановлення обмежень і обтяжень на користувачів земельними ділянками в цій зоні. Згідно із спеціальними обстеженнями ландшафтів охоронної зони рекомендовано використати її як зелену (буферну) зону для захисту території та унікальних насаджень ботанічного саду від негативного впливу викидів автотранспорту з боку Наддніпрянського шосе і бульвару Дружби народів, промислового забруднення з боку Будіндустрії та ТЕЦ-5, зниження рівня шумового забруднення і т.п. Близько двох гектарів зелених насаджень охоронної зони відіграють вагому протиерозійну, протизсувну і закріплюючу роль на крутих схилах.

Наразі положення про правовий режим земель охоронної зони НБС досі не затверджене незважаючи на те, що з моменту прийняття постанови Верховної Ради України минуло майже 15 років. За цих обставин необхідно щонайшвидше забезпечити затвердження положення про охоронну зону НБС з чітким визначенням її меж задля запобігання розвитку господарської діяльності, що може призвести до негативного впливу на території та об’єкти природно-заповідного фонду.

Шановні кияни, долучаймося до розумних ініціатив та збережемо наш Сад недоторканим від нездорових зазіхань (згідно із Законом України «Про природно-заповідний фонд України»)!


З повагою, директор
член-кореспондент НАН України



Н.В. Заіменко

 

Читай також

Архів новин
ботанічного саду