Новини

Вторник
27.05.2014

До 50-річчя відкриття для масового відвідування Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України

Рівно пів століття минуло з дня, коли Ботанічний сад вперше відкрився для масових відвідувань. Це сталося 29 травня 1964 року, – саме з того часу наші експозиції гостинно приймають понад третину населення Києва.

Неоціненний вклад у створення ботанічної перлини було здійснено самовідданим колективом у післявоєнний час під керівництвом академіка Миколи Миколайовича Гришка. Їхні зусилля дали змогу створити унікальний за розмірами і складом Ботанічний сад, вдало розмістити колекції і експозиції рослин, поєднати дослідницькі цілі з цілями освіти, виховання та відпочинку.

На момент відкриття для загального доступу, колектив Ботанічного саду очолював доктор біологічних наук, член-кореспондент Академії наук України Євген Миколайович Кондратюк. На цьому етапі більше уваги приділялося благоустрою і підготовці ділянок для масових відвідувань.

Повертаючи час на 50 років назад, спробуємо уявити, що відбувалося на Печерських пагорбах. У той день біля входу до Центрального ботанічного саду АН УРСР зібралися тисячі людей. За трибуною, облаштованою на парадних сходах, лунали промови офіційних осіб. Наступного дня, 30 травня, практично у всіх республіканських, міських та районних газетах були розміщені матеріали про цю подію. "Правда України", "Радянська Україна", "Комсомольское знамя", "Молодь України" на передових шпальтах публікували реліз від Радіотелеграфного агенства України (РАТАУ), де повідомлялося про присутніх на урочистостях членів партійної еліти, виступи президента АН УРСР Б.Є. Патона, директора Головного ботанічного саду АН СРСР академіка М.В. Цицина, представника наукової молоді Саду В.М. Тереха та інших.

До видатної події було збудовано новий архітектурний ансамбль головного входу, що існує і до сьогодні. Особливо поетично писалося на сторінках газети "Вечірній Київ": "вхід … вінчають дві величезні блакитно-сині чаші". Обабіч воріт площу підкреслено невисокою стіною із мозаїчним орнаментом. На святковому мітингу було надано слово і представнику колективу "Київміськбуду", що виконував монтажні роботи, – Г.О. Якушенку.

На світлинах, що збереглися у музеї історії Національного ботанічного саду, голова Ради міністрів УРСР І.П. Казанець перерізає символічну червону стрічку, а далі – людське море заполонило алеї Саду.

В день відкриття для відвідувань Сад буяв цвітінням бузків та півників. Його колекції, зазначалося у пресі, налічували близько 10000 видів, форм та сортів рослин з усіх континентів світу, представників помірної і тропічної зон.

29 травня святковий Ботанічний сад відвідали навіть іноземні гості, – це були учасники Міжнародного форуму діячів культури, присвяченого 150-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка, що відкрився цього ж дня у Києві.

Не обійшлося і без традиційних "пам'ятних" дерев. Шість дубочків були висаджені партійними очільниками України: І.П. Казанцем, В.Г. Комяховим, В.Г. Дрозденком, І.Й. Стафійчуком, президентом Академії наук УРСР Б.Є. Патоном та академіком М.В. Цициним.

Ботанічний сад, що нині носить ім'я М.М. Гришка, і сьогодні радо приймає відвідувачів, кількість яких в останні роки перевершило 1 млн. на рік.


 

Читай також

Архів новин
ботанічного саду