Новини

Четверг
03.11.2022

Науково-практична конференція «Євроінтеграція екологічної політики України»


25-26 жовтня 2022 року відбулася Четверта Всеукраїнська науково-практична конференції «Євроінтеграція екологічної політики України», що організована Одеським державним екологічним університетом та Національним ботанічним садом імені М.М. Гришка НАН України за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Національної академії наук України. Зважаючи на військові дії та ситуацію у країні, конференція відбулася в онлайн-форматі.

У роботі конференції брали участь представники понад 50 установ, зокрема, Одеського державного екологічного університету, Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України, Інституту екології Карпат НАН України, Музею і Інституту зоології Польської академії наук, Державної установи «Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України», Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, Інституту гідробіології НАН України, Інституту агроекології і природокористування НААН, Українського наукового центру екології моря, Національного екологічного центру України, Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області), Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації, Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської обласної державної адміністрації, Департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради, Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації, Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, ТОВ «ДТЕК Дніпровські електромережі», ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі», АТ «ДТЕК Одеські електромережі», Природних заповідників «Горгани», «Медобори», «Єланецький степ», «Розточчя», Національних природних парків «Мале Полісся», «Сколівські Бескиди», «Синевир», «Нижньосульський», «Вижницький», Шацького, Карпатського, Нобельського, Яворівського, Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща», Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України, Державного дендрологічного парку «Тростянець» НАН України, Хорольського ботанічного саду, а також низка освітніх закладів.

У такий непростий для України час, важливим було проведення цього заходу, оскільки, він об’єднав науковців і практиків із різних галузей, задля вирішення актуальних екологічних питань на шляху до євроінтеграції нашої держави.

У виступах та Резолюції конференції підкреслювалось, що в умовах війни довкілля зазнає надзвичайного навантаження, в наслідок чого зростає забруднення ґрунтового покриву, повітряного середовища, а також різко скорочується різноманітність флори і фауни. У зв’язку з цим існує велика потреба розробки та запровадження на державному рівні програм для підтримки проєктів спрямованих на подолання наслідків війни, а також швидкого відновлення порушених екосистем.

Для підвищення ефективності євроінтеграційного процесу в напрямку екології, необхідно розробити загально-методичні підходи для збереження довкілля, з можливістю урахування окремими регіонами наявності і екологічного стану природних ресурсів, економічних, соціальних, політичних та інших факторів.

На конференції підтримано пропозиції щодо необхідності прискорення процесу налагодження міжнародного співробітництва України у сфері охорони та раціонального використання природних ресурсів. Доцільним є розробка та реалізація природоохоронних заходів у рамках роботи міжнародних організацій, участь у міжнародних проєктах та координація діяльності з пошуку інвестицій на покращення екологічного стану довкілля, посилення відповідальності за виконання міжнародних зобов’язань щодо реалізації спільних планів.

Рекомендовано всім профільним установам продовжувати роботу з розробки та запровадження сучасних науково-методологічних основ щодо екологічних засад інтродукції, збереження, збагачення і ефективного використання біорізноманіття в умовах кліматичних змін.

Активізувати роботу в профільних екологічних та ботанічних установах з моніторингу стану рідкісних і ендемічних видів рослин з подальшим удосконаленням методів їх вивчення та охорони в умовах in situ та ex situ з врахуванням сучасного світового і європейського досвіду. Враховуючи досвід країн ЄС та інших держав щодо визначення інвазійного потенціалу інтродуцентів, реєстрації та контролю чужорідних видів рослин, які потребують першочергового вивчення і моніторингу у місцевих екосистемах з метою запобігання біологічних інвазій, необхідно в Україні запровадити подібний реєстр як «Чорний список рослин», у якому буде відображено інвазивні види рослин та запропоновано ефективні заходи з їх фітосанітарного контролю.

Організатори конференції щиро вдячні за активну участь та всебічну підтримку учасників конференції – науково-дослідних установ, закладів вищої освіти, місцевих та державних органів самоврядування. Сподіваємось на майбутні зустрічі та плідну співпрацю у мирній Україні!



 

Читай також

Вторник
20.09.2022
Школа садівника