Новини

Среда
11.02.2015

До уваги відвідувачів

Шановні відвідувачі! Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України пропонує придбання корисних для людини кімнатних рослин.

Щодня людина вдихає повітря 20 тис. разів. Повітря, яким ми дихаємо, забруднене величезною кількістю (близько 280) токсичних сполук. Це солі важких металів (Cu, Cd, Pb, Mn, Ni, Zn), оксиди азоту та вуглецю, аміак, різні органічні сполуки. На допомогу нам можуть прийти кімнатні рослини, які походять з тропічних регіонів Земної кулі.

1. Епіпремнум золотистий (Epipremnum aureum “Golden Pothos”). Раніше рослина була відома під назвою сциндапсус. Це одна з найбільш поширених тропічних рослин, що широко культивується у всьому світі. Культивар “Golden Pothos” має повністю золотисто-жовті листки та стебла. Є своєрідним «живим» фільтром для очищення повітря житлових приміщень – поглинає до 75% СО2.

2. Хавортії (Haworthia) – дуже привабливі рослини, що не потребують яскравого сонця та багато місця; дуже невибагливі.

3. Офіопогон (Ophiopogon) або японська конвалія. У древньому Китаї ця рослина стояла на столі у кожного вченого. Споглядання цієї скромної на вигляд рослини – найкращий відпочинок для очей після напруженої роботи. Має фітонцидні властивості – кількість патогенних мікроорганізмів навколо рослини менша на 40-60%, ніж в оточуючому повітрі. Разом з іншими фітонцидними рослинами може використовуватись для створення аерофітотерапевтичних модулів.
Китайська медицина відносить їх до рослин, які використовують взимку при нестачі енергії Інь.

4. Хлорофітум (Chlorophytum) – популярна назва «рослина-павук» або «квочка з курчатами».
Унікальний природний фільтр - рекордсмен з очищення повітря житлових приміщень. Рослини хлорофітума здатні поглинати з повітря понад 100 шкідливих органічних сполук, в т.ч. ксилол, толуол, формальдегід, важкі метали, зокрема, свинець; зменшують кількість мікроорганізмів у повітрі приміщень на 60 %; поглинають до 75% СО2. Чотири рослини хлорофітума здатні очистити повітря площею 10 кв. м на 70-80%. Крім того, вони зволожують повітря у приміщеннях. Хлорофітум належить до групи рослин із сильною енергетикою.
Не містить ніяких токсичних речовин.

5. Адіантум (Adianthum) або папороть-Венерине волосся – рослина з легкою енергетикою. Знімає стрес від надмірних навантажень, зокрема стрес, зумовлений надлишком інформації. Сприяє концентрації уваги. Придатний для озеленення дитячих кімнат.

6. Пеліонія (Pellionia) – рідкісна кімнатна рослина з родини кропивових, яка заслуговує значно більшої уваги. Зменшує кількість мікроорганізмів у повітрі приміщень на 70 %.

7. Пілея (Pilea) – рослини зменшують кількість мікроорганізмів у повітрі приміщень на 70 %.

8. Плющ (Hedera) – протягом багатьох років входить до топ-10 найулюбленіших і найпопулярніших кімнатних рослин. Належить до групи рослин-«лідерів», які покращують атмосферу житлових приміщень: поглинає бензол (до 90 %); трихлоретилен (до 20 %). Допоможе боротися з пилом.

9. Нефролепіс (Nephrolepis) – за корисними властивостями майже не поступається хлорофітуму, але значно краще зволожує повітря. 2–3 дорослих рослини здатні підвищити вологість до 75% у приміщенні до 20 кв. м.

10. Аспарагус (Asparagus) – поглинає з повітря важкі метали, знижує кількість хвороботворних бактерій. Особливо корисна його присутність у квартирі при наявності у мешканців житла хронічних захворювань. Прискорює заживлення переламів кісток та гоєння ран. Корисний при різних респіраторних захворюваннях.

 

Читай також

Понедельник
19.01.2015
Школа садівника
Среда
29.10.2014
Повідомлення