Новини

Четверг
27.04.2017

Фестиваль японської культури та традицій «Бонсай» у Національному ботанічному саду ім. М.М.Гришка НАН України

28 квітня 2017 р. у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України (НБС) під патронатом Посольства Японії в Україні та за підтримки Українсько-Японського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського, «Кої центру» (м. Київ) та «Бонсай клуб» (м. Київ) відбудеться відкриття п’ятого фестивалю японської культури та традицій «Бонсай».

Древнє мистецтво вирощування мініатюрних дерев, що прийшло до нас зі Сходу, має давні філософські корені й символізує гармонійне співіснування людини та природи.

Пята, ювілейна презентація колекції рослин у стилі бонсай, вирощених в НБС, є важливою подією у розвитку Національного ботанічного саду, для якого одним із пріоритетних напрямів діяльності є створення нових експозицій з метою розширення аудиторії відвідувачів.

У рамках фестивалю відвідувачі вперше в Україні зможуть побачити один із національних символів Японії – декоративних коропів Нішикігоі, а також відвідати ознайомчі семінари з популяризації цієї давньої традиції в нашій країні.

Відкриття виставки відбудеться 28 квітня 2017 р. об 11.00, за адресою: м. Київ, вул. Тімірязєвська, 1,
Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка, лабораторний корпус №6 (біля великої купольної оранжереї).

Зміст заходу:

  • відкриття V- ї виставки рослин у стилі бонсай (28 квітня);

  • програма від «Клуб бонсай»
  • 30 квітня,1 травня, 14 травня
    • 12:00 – лекція та майстер-клас “Древнє мистецтво бонсай у сучасному світі”. В програмі: Історія походження бонсай; Класифікація бонсай та основні стилі Бонсай; Основні способи вирощування Бонсай; Поради щодо вибору бонсай та базових правил догляду.

  • програма від «Кої центру»
  • 13-14 травня
    • 14:00 – лекція «Короп-кої – національний символ Японії». В програмі: Історія походження коропів кої, їх сучасна класифікація та місце в сучасній системі культурних цінностей Японії та в світі, базові правила догляду і культура утримання.
    20 травня
    • 9:00 – чайна зустріч Чякай 2017. У програмі: лекція та демонстрація чайної церенонії; виставка текстильних виробів для чайної царемонії; дегустація традиційних японських солодощів; майстерклас із приготування церемоніального чаю (за запрошеннями)

  • програма від Українсько-Японського Центру НТУУ «КПІ»:
    • демонстрація та майстер-клас з ікебана (мистецтво аранжування квітів); майстер-клас з орігамі; майстер-клас з ошібана (пресована флористика); показ фільму «Традиційна культура Японії: каліграфія, кімоно, ікебана»; майстер-клас з фурошікі (японський стиль упаковки подарунків).

Бажаючі зможуть особисто поспілкуватися з кураторами колекції Бонсай Національного ботанічного саду, викладачами Українсько-Японського Центру НТУУ «КПІ», представниками «Клуб бонсай» та «Кої центру», поділитися досвідом, задати запитання, взяти участь у майстер-класах.

Відвідувачі та гості зможуть ознайомитися з літературою з фондів бібліотеки НБС за тематикою виставки.

        Виставка колекції «Бонсай» триватиме до кінця травня.

        Відповідальні особи з боку НБС НАН України:
        Людмила Буюн, завідувач відділу тропічних та субтропічних рослин, д.б.н.
        (тел. 285 26 27; (097) 477-13-67; e-mail: orchids.lyuda@gmail.com)
        Роман Іванніков, д.б.н.
        (тел. 285 26 47; (066) 225-58-80; e-mail: ivannikov@nbg.kiev.ua)

 

Читай також

Пятница
14.04.2017
Оголошення