Новини

Вторник
01.06.2021

Звернення колективу НБС імені М.М.Гришка до Київського міського голови В.В.Кличка у зв'язку з незаконною забудовою прибережних територій озера Вирлиця у Дарницькому районі міста Києва

Вельмишановний Віталію Володимировичу!

Колектив науковців Національного ботанічного саду імені М.М.Гришка НАН України занепокоєний ситуацією, що склалася навколо забудови берегової лінії озера Вирлиця у Дарницькому районі м. Києва.

На початку квітня 2021 року забудовник ТОВ «Мрія-Інвест» розпочав будівництво великого комплексу, який має включати торгово-розважальний центр з офісними приміщеннями і паркінгами. Загальна площа забудови має скласти 91,5 тисяч квадратних метрів. З цього часу відбувається засипання прибережних ділянок озера піском і ґрунтом, бетонування території.

Дозвільні документи на початок будівельних робіт відсутні, роботи проводяться з порушенням природоохоронного законодавства (ст. 85, 89 Водного кодексу України). Крім того, компанія грубо порушує Закон України "Про тваринний світ" від 13.12.2001 № 2894-ІП, в якому однозначно вказано: "У період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою".

Наголошуємо, що озеро Вирлиця має велике природоохоронне значення. Водойма разом з прилеглими територіями є цілісною екосистемою, місцем підтримання і збереження біорізноманіття. Знищення мілководдя і прибережної смуги озера призведе до істотного збільшення небезпечних речовин у ґрунті і повітрі, підвищення температури повітря і зменшення його вологості.

Територія озера розташована вздовж Дніпровського екологічного коридору, тобто забезпечує міграційні шляхи перелітних птахів, а також утворює середовища їх існування. Більшість з 56 видів птахів орнітофауни озера Вирлиця та прибережної водоохоронної зони охороняються Боннською і Бернською конвенціями, четверо видів птахів занесені до Червоної книги України. Багатим видовим різноманіттям представлена і рослинність озера. Вона є невід'ємним елементом екосистеми, пов'язаної з усіма живими організмами. Водні рослини виконують важливу функцію пригнічення росту та розвитку синьо-зелених водоростей, тобто попереджають "цвітіння води". Наявність прибережних рослинних угруповань відіграє важливу роль для нересту риб, яких тут налічується ЗО видів, серед яких присутні три червонокнижні види.

В розвинених країнах усього світу спостерігаються тенденції до відновлення і збереження природних територій (США, Франція, Нідерланди, Китай). Україна нерозривно пов'язана із західними сусідами єдиними кліматичними процесами та тенденціями змін стану біорізноманіття. Зважаючи на це, вже зараз європейські тенденції до збереження природних міських екосистем варто розглядати як приклад для України. В умовах глобального потепління і аридизацїї клімату в Україні питання збереження природних водойм постає особливо актуальним. Саме берегові території надзвичайно важливі для збереження екосистеми озера. На них відбувається гніздування птахів, ріст і розвиток рослин, процеси ґрунтоутворення. Якщо ці території будуть зруйновані, ми втратимо усю екосистему.

Таким чином, своїми руками знищуючи природні екосистеми у межах міста, ми самі віддаляємо себе від проголошених європейських цінностей, занурюємося у цивілізаційний і культурний занепад. Дії по засипанню і бетонуванню природних ділянок з їх подальшою забудовою є несучасними і такими, що суперечать стратегіям розвинених країн усього світу.

Колектив Національного ботанічного саду імені М.М.Гришка НАН України просить Вас, Вельмишановний Віталію Володимировичу, сприяти негайному припиненню будівництва, яке знищує екологічну систему озера, і створенню ландшафтного заказника місцевого значення «Озеро Вирлиця» площею 137 га, який включатиме водне плесо і прибережну водно-болотну смугу.

З повагою,
за дорученням колективу
Директор НБС імені М.М.Гришка
доктор біологічних наук, професор
чл.-кор НАН України
Н.В. Заіменко

Копія оригіналу звернення

 

Читай також