Новини

Пятница
26.05.2006

На базі ботанічного саду Таврійського національного університету відбулася чергова сесія ради ботанічних садів та дендропарків України

22-25 травня 2006 р. на базі Ботанічного саду Таврійського національного університету (м. Сімферополь) відбулася чергова сесія Ради ботанічних садів та дендропарків України. В її рамках проведено конференцію за темою: «Будівництво та реконструкція ботанічних садів і дендропарків в Україні». Матеріали конференції опубліковані в однойменному збірнику (Сімферополь, в-во «Ди Ай Пи», 210 с.).

На сесії були присутні представники 15 ботанічних садів та 9 дендропарків мережі Ради, а також 7 інших біолого-природничих установ. Привітальні слова сказав Ректор Таврійського університету М.В.Багров.

На пленарному засіданні учасники заслухали 7 доповідей, зокрема голови Ради – члена-кореспондента НАН України Т.М.Черевченко та директора Ботанічного саду Таврійського університету к.б.н. А.І.Репецької.

Голова Ради Т.М.Черевченко зазначила, що на даний момент в мережі Ради 29 ботанічних садів та 17 дендропарків. Окремі з ботанічних садів створені впродовж останніх кількох років, в тому числі і ботанічний сад в Сімферополі. Також вона зупинилась на значимості ботанічних садів та на основних завданнях ботанічних садів і дендропарків України на сучасному етапі.

В контексті доповіді Голови Ради розглянута низка організаційних питань:

1. Проект нового Положення про Раду ботанічних садів та дендропарків України.

2. Про створення єдиної бази даних колекційних фондів установ Ради (Відповідальні С.П.Машковська та В.І.Мельник).

3. Про підготовку довідника «Ботанічні сади та дендропарки Ради».

4. Інформація про друковану продукцію Ради.

5. Інформація про доповнення до закону про сорти.

6. Про емблему та бланки Ради.

7. Оголошення конкурсу на Премію імені академіка М.М.Гришка тощо.

Учасники сесії практично ознайомились з прикладом будівництва нового ботанічного саду, на базі якого відбувався цей захід.

Сесія Ради ботанічних садів та дендропарків України ухвалила рішення, зокрема:

1. Відмітити копітку роботу співробітників Ботанічного саду Таврійського університету в створенні саду та підготовці конференції (сесії).

2. Відмітити глибину та значимість всіх доповідей.

3. Продовжувати роботу зі створення єдиної бази даних колекційних фондів установ Ради.

4. Прийняти до відома інформацію про довідник та продовжувати роботу з його підготовки до друку.

5. Проект Положення Ради ботанічних садів та дендропарків України прийняти за основу та затвердити Положення з доповненнями та зауваженнями.

6. Наступну сесію провести 25-27 вересня 2006 року в Національному дендропарку «Софіївка». Вона буде присвячена 210-річниці цього дендропарку, конференція в її рамках – «Старовинні парки і ботанічні сади – наукові центри збереження біорізноманіття та охорони історико-культурної спадщини».

7. В 2007 р. провести сесію на базі Кременецького ботанічного саду, присвячену 200-річчю цього саду.

 

Читай також