Новини

Восресенье
02.04.2006

У планах ботанічного саду розвиток нової експозиційно- колекційної ділянки "Шипшини"

Шипшини, що дали початок понад 200 тисячам сортів троянд, живуть на Землі майже 40 млн. років. Шипшини відносяться до роду Rosa L. сімейства Розоцвіті (Rosaceae Juss.). Шипшини приваблюють не тільки своєю декоративністю: на початку літа вони мають пишне ароматне цвітінням а в осінню пору - грони яскравих плодів, які не тільки красиві, але і дуже корисні. Ця рослина відома своїми прекрасними лекарськими властивостями, плоди шипшина містять найбільшу кількість вітаміну С, в 50 раз більше лимона.

Тому не випадково в планах Національного ботанічного сад відновити експозиційну - колекційну ділянку "Шипшини". Метою створення ділянки є ознайомлення відвідувачів саду з видовим різноманіттям шипшин флори України і демонстрація можливостей використання представників роду Rosa L. у декоративному садівництві.

Розвиток цієї ділянки вже планувалося в Ботанічному саду. Ще в 1962-63р. згідно плану будівництва Ботанічного саду передбачалося створення колекції шипшин, основу якої складали переважно интродуцированные види. Однак, на сьогодні велика частина колекції не збереглася. У 2003 році знову був розроблений план-проект колекційно-експозиційної ділянки "Шипшини". Цього року почато першочергові роботи. Площа ділянки складає 0,28 га. Його експозиційна частина знаходитися на відкритому плато біля "Саду троянд ".

На ділянці представлені окремі види роду Rosa L. (R.canіna L. (ш.собача), R.rubіgіnosa L. (ш.іржаво-червона), R.agrestіs Savі (ш.польова), R.glauca Pourr (ш.сиза), R.spіnosіssіma L. (ш.колючейшая), R. Multіflora Thunb. (ш.багатоквіткова), R.rugosa Thunb. (ш.зморшкувата).

Ділянка буде розділена на дві частини: експозиційну та колекційну. В експозиційній частині планується продемонструвати можливості застосування шипшин у декоративному садівництві. В колекції будуть представлені види роду Rosa L. флори України, а також інтродуційні цінні види шипшин.

 

Читай також