Новини

Среда
25.01.2006

Новітні технології в рослинництві

47.26.

Лабораторія мікроклонального розмноження рослин в Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України функціонує з 1975 року. За цей період співробітниками лабораторії були розроблені оригінальні методики насіннєвого та мікроклонального розмноження багатьох видів рослин як відкритого, так і закритого грунту.

Перспективним та економічно вигідним методом масового розмноження рослин є метод культури in vitro, що широко застосовується сьогодні для насіннєвого та клонального мікророзмноження.

Клональне мікророзмноження – це масове безстатеве розмноження рослин в культурі тканин та клітин, в результаті якого ми отримуємо рослини генетично ідентичні материнській особині. Вихідним матеріалом для даного методу розмноження є апікальні і латеральні меристеми, молоді листки, елементи квітки, цибулин чи бульбоцибулин. Технологія клонального мікророзмноження складається з декількох етапів, що вимагають створення певних умов. Завдяки цьому методу можуть бути розмножена та оздоровлена велика кількість рослин як відкритого, так і закритого ґрунту (орхідні, бромелії, фікуси, корділіни, гвоздика, роза, хризантема, гербера, піони, бузок, дуб, берези, ялини та багато іншого). На сьогодні відомо, що цим методом можуть бути розмножені рослини більш ніж 1000 видів.

Застосування цього методу у декоративному садівництві та квітникарстві дозволяє вирішити проблему оздоровлення рослин від вірусних інфекцій та бактеріальних хвороб, а також масово розмножити нові гібриди, повільно ростучі рослини, рідкісні та зникаючі види, що занесені до Червоної книги.

Пророщування насіння в умовах in vitro використовують для вирішення ряду прикладних питань: насіннєвого розмноження рослин з дрібним насінням чи спорами (орхідеї, кактуси, сукуленти, папороті, бромелієві); для подолання періоду спокою насіння, що має тривалий термін проростання (піон, гегемона); вирощування рослин з незрілого та недорозвиненого насіння (інтодуценти, гібриди).

На сьогодні лабораторія володіє технологіями розмноження in vitro і наступною постасептичною адаптацією багатьох видів рослин з різних родин: орхідні (фаленопсис, цимбідіум, пафіопеділюм, катлея, лелія, дендробіум, каланта, ангрекум, ванда, онцидіум, та багато інших), ароїдні (різні види антуріумів, спатіфілумів, філодендронів, діфенбахій, монстер, алоказій, каладіумів та інш.) та інших декоративних рослин (різні папороті, бегонії, корділіни, сансевіерії, камелії, кактуси, фікуси, бромелії (ананас, ехмеї, тілянсії), банани, еустома, гейхера, хоста, комахоїдні (непентеси), петунія, гвоздика, троянди, гербера, гіпсофіла та інш.)

За довідкам звертатися по телефону в м. Києві 285

 

Читай також