Новини

Среда
15.03.2006

Закладену нову експозиційну ділянку „Топіарного мистецтва”

Топіарне мистецтво - одна з форм ландшафтної архітектури. Словники визначають поняття Топіарі (topiary) як мистецтво художньої обрізки та надання декоративних форм кроні дерев та кущів.

Топіарне мистицтво було відоме та популярне ще з часів Древнього Риму, тому по праву вважається одним з найстаріших садово-паркових мистецтв.

В останні роки топіарне мистецтво все більше набирає популярності в країнах Європи. Найбільшого розвитку топіарне мистецтво досягло в садах Великобританії, на жаль в Україні ще не так багато прикладів цього надзивайно красивого виду ладшафтної архітектури.

Нова ділянка у Ботанічному саду, що буде мати назву „Ділянка топіарного мистецтва”. Закладається з метою ознайомлення відвідувачів з можливостями фігурної стрижки різних видів та культиварів дерев та кущів та створення привабливого місця відпочинку в одному з центральних куточків ботанічного саду.

Ділянка находиться в лівій центральній частині Саду біля Розарію, його площа складає 0,5га.

Проект було розроблено та перші роботи розпочато ще восени 2005 року. На даний момент на ділянці існують посадки: клена гостролистого культивар шаровидної форми, берези повислої, граба звичайного пірамідальної форми та бірючини звичайної, які в майбутньому будуть мати різні геометричні форми та вигляд.

Як приклад викоритсання прийомів топіарного мистецтва у ботанічному саду може бути центральна партерна частина Саду.

 

Читай також